Work & Travel Francuska

Work & Travel France je program medjunarodne kulturne razmjene, namjenjen studentima koji zele da usavrse francuski jezik, upoznaju Francusku i njenu kulturu i steknu nova radna i zivotna iskustva.

Ovo je obrazovni program studentske kulturne razmjene, a ne turisticki ili program za zaposljavanje.

Organizator programa je agencija iz Francuske, a njen lokalni partner za podrucje Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske je agencija Karavan travel iz Beograda.

Kandidati za program W&T France mogu biti:

  • studenti svih akreditovanih visih skola i fakulteta
  • starosti 18-26 god.
  • motivisani, savjesni, odgovorni, fleksibilni, vrijedni, sa radnim iskustvom  

Neophodno je znanje francuskog jezika (najmanje srednji nivo).

Program W&T France traje najmanje 2 mjeseca, a najvise 90 dana. Program se organizuje iskljucivo tokom ljetnjih mjeseci (maj, juni, juli, avgust). Prilikom prijavljivanja, kandidati se opredjeljuju za termin pocetka i zavrsetka programa. U skladu sa tim, francuska organizacija obezbjedjuje posao.

Poslodavci se nalaze sirom Francuske. Ucesnici programa obavljaju sezonske studentske poslove iz oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva. Ucesnici programa obavljaju poslove na razlicitim pozicijama u hotelima, restoranima, prodavnicama i turistickim centrima.

Orijentacioni sastanak je u Parizu. Svi ucesnici programa treba prvo da doputuju u Pariz, gdje se odrzava orijentacioni sastanak.. Orijentacioni sastanak treba da im olaksa uklapanje u novu sredinu, upozna ih sa pravima i obavezama koje imaju, kao ucesnici programa kulturne razmjene i sa pravima zaposlenih u Francuskoj. Tom prilikom ce dobiti i original dokumenta APT (studentske radne dozvole) i otvoriti racun u francuskoj banci. Orijentacioni sastanak je obavezan za sve ucesnike programa.  

Ucesnicima programa W&T France, nije potrebna francuska viza.

Zainteresovani kandidati se na program mogu prijaviti tokom citave godine, a najkasnije 7 nedjelja prije zeljenog pocetka programa. Prijava se prosledjuje organizaciji iz Francuske koja ce zakazati telefonski intervju sa kandidatom (radi provjere znanja francuskog jezika i determinisanja vrste i lokacije poslova koje kandidat zeli da obavlja).

hrCroatian